Kováč František sa narodil 7. februára 1946 v Plášťovciach v robotníckej rodine.


Navštevoval Základnú školu v Plášťovciach s  vyučovacím jazykom maďarským. Po skončení školy pokračoval v štúdiu od roku 1961 v Šahách na SVŠ tiež s maďarským vyučovacím jazykom. Tu úspešne zmaturoval v roku 1964. Pedagogické vzdelanie nadobudol na Vysokej škole pedagogickej v Nitre, kde mal zameranie na zemepis a poľnohospodárstvo. Vysokú školu úspešne ukončil v roku 1969. Postgraduálne štúdium ukončil tiež na tejto škole v roku 1980.


Od roku 1970 pracoval  12 rokov ako pioniersky vedúci v Plášťovciach na Základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským, potom začal vyučovať zemepis a telesnú výchovu na vyššom stupni základnej školy. Každý rok pripravil nadaných žiakov na olympiádu z biológie, kde niekoľkokrát aj dosiahli vynikajúce výsledky. Na škole viedol stolnotenisový a strelecký krúžok. Viacnásobné úspechy dosiahol so svojimi žiakmi na okresných a krajských stolnotenisových súťažiach. Dlhé roky bol vedúci plášťovského stolnotenisového spolku.


Od roku 1989 – 1992 a 2003 – 2008 bol riaditeľom Základnej školy.  Nebol ženatý, ale deti a mládež mal veľmi rád. Prakticky všetok svoj čas im venoval. Okrem toho miloval prírodu  a rád ju aj navštevoval.